Çürük Dostu; Cips ve Kraker






Dişlerimize en zararlı gıdaları düşündüğümüzde, hemen şekerden bahsederiz. Çürüğe neden olan bakteri şekerde gelişir ve şeker en açık suçlulardan biridir. Cipsler ve krakerler genellikle tatlılar yerine kullanılırlar çünkü dişlerimiz için daha iyi olduklarını düşünüyoruz ve fırçalama konusunda bilnçli olan insanlar bile nişastalı gıdaların olumsuz etkilerini dikkate alma ihtimalleri daha düşük olabilir. Aslında sadece dişler için sorun yaratan tatlı yiyecekler değil, patates cipsi, kraker ve diğer nişasta içerikli besinler de kötü haber. Çiğnendikleri zaman yumuşak veya yapışkan hale gelirler ve yemekten uzun süre sonra dişlerine yerleşirler.


 Amerikan Pediatrik Dişhekimliği Akademisi, nişastalı   yiyeceklerin, atıştırma bittikten sonra dişler  üzerinde uzun süre kaldıkları süreden dolayı dişler   için daha da kötü olabileceğini belirtmiştir AAPD tarafından yaptırılan ulusal bir araştırmanın bir parçası olarak, 12 yaşın altındaki çocuklara sahip ABD'li yetişkinlerin %96'sının bir krakerin dişler için bir karamel parçasından daha iyi olduğunu düşündüğü keşfedilmiştir. 







AAPD şunları da söyledi:
“Gerçek şu ki, nişastalar şekerlerin yapabildiği gibi çürüklere yol açabilir ve karameller krakerlerden daha hızlı bir şekilde ağızdan çözülür… Bir kraker daha sağlık-dostu gibi düşünülsede diş dostu bir atıştırmalık değildir.”




Alternatif mi arıyorsunuz? Patates cipsi veya kraker yerine, elma dilimleri veya kereviz tatmin edici bir bir seçenek olabilir. Ekstra olarak protein-yoğun fıstık ezmesi gibi çabuk çözünebilir besinlerden bir miktar eklerseniz lezzet katabilir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuz Parmak Emiyorsa..

Çocuğum İçin Diş Beyazlatma İşlemi Sağlıklı Bir Uygulama Mıdır?

Çocuğunuzun Sağlıklı Bir Ağız İçin İhtiyacı Olan Vitaminler ve Mineraller